Stoere gehaakte babydeken

Stoere gehaakte babydeken

Mijn super kapster is bevallen van een dochtertje.  En bij wat subtiel navragen (hum…) bleek ze niet echt van de suikerzoete roze accesoires te zijn…perfect!

Een beetje roze, liefst lekker knal, op zijn tijd heeft iedereen nodig, maar een wat stoerder dekentje haken voor een meisje vind ik toch een leukere uitdaging! Omdat ik het babykamertje niet heb gezien, en ik ook niet eens weet of ze een wieg gebruikt, leek het mij handiger een wat kleinere maat deken te maken voor box of kinderwagen.

Nou moet ik echt een keer leren gestructureerder te werken. Ik heb aantekenboekjes gekocht en denk alles bij te houden… In de praktijk blijkt dat ik dan na afloop alles nog snel op moet schrijven…vaak al halverwege het volgende project.

Het dekentje is nu dus al cadeau gedaan en natuurlijk heb ik het nagemeten…maar niet opgeschreven: dropveter! Uit mijn hoofd dus, de maat is ongeveer 70 x 90 cm 😉

 

 

 

Gebruikte materialen

  • iets meer dan 2 bollen lichtgrijze Royal van de Zeeman
  • 1 bol Stylecraft Special DK Mustard
  • haaknaald 5

 

Werkwijze

  1. start met een veelvoud van 3 + 1 lossen. Ik zette 103 lossen op
  2. Haak een stokje in 4e losse vanaf de haaknaald. Stokje in elke losse tot einde. Trek je lus iets omhoog zodat je je werk niet lostrekt.
  3. Met Mustard aanhechten aan begin vorige toer, dus werk niet keren! haak 1 losse en 1 vaste tussen keerlossen en stokje vorige toer. [ 2 lossen. 3 stokjes overslaan. vaste tussen 3e overgeslagen stokje en volgende stokje ] herhalen tussen [ ] tot ruimte tussen laatste en een-na-laatste stokje. Afhechten.
  4. Pak de grijze draad weer op. 3 lossen. [3 stokjes over de 2 lossen tussen vaste vorige  toer] herhaal tussen de haakjes tot einde van de toer eindig met een stokje in keerlosse vorige toer.
  5. Herhaal stap 3 en 4 tot de juiste lengte is bereikt. Het is verstandig steeds de uiteinden van de gele draad gelijk weg te werken of nog makkelijker er overheen te haken…dat scheelt heel veel draadjes wegwerken aan het eind.

Dekentjes hebben een randje nodig en daar kan het hele uiterlijk mee veranderen…lastige keuze dus! Ik houd van eenvoudig, maar omdat deze deken voor een meisje is mocht het ook wel een beetje lief worden.

 

Eerst haakte ik een basisrand om de deken van steeds 2 vasten gevolgd door 1 losse.

Aan de zijkanten komt dit dus neer op 2 vasten om de zijkant van een stokje/ 3 keerlossen en dan 1 losse. Bij een hoek gekomen 2 lossen om de hoek om te komen en dan in de bovenkant deken weer 2 vasten en dan een losse. Zo helemaal rondom en in e hoeken 1 of 2 extra lossen om goed de hoek om te komen. Sluit met een halve vaste in de eerste vaste.

Voor de 2e toer van de rand ga je met 2 halve vasten naar de lossenopening. [ pilot in de losse, 1 vaste overslaan, halve vaste in 2e vaste] herhalen tussen de haken tot je helemaal rondom bent.

Picot= 1 vaste, 2 lossen, haaknaald door de voorste lus van de vaste en onder de linkerdraad van het V-tje van de vaste door, doorhalen.

Op de hoeken even kijken waar je een extra losse moet toevoegen om mooi de hoek om te komen.

 

 

 

 

 

 

Follow my blog with Bloglovin