Knuffelzachte shawl met motief in apache tears

Knuffelzachte shawl met motief in apache tears

Ja, ja daar ben ik weer! Alle drukte van onze 3 verjaardagen en de stress van Sinterklaas is grotendeels achter de rug. Wij vierden dit weekend al pakjesavond en iedereen is schandalig verwend! 🙂

Nu dus weer tijd om aan de slag te gaan en met jullie te delen wat ik de afgelopen tijd zoal ontworpen en gehaakt heb.

Omdat ik de techniek van Apache Tears zo leuk vond om te gebruiken in het kussen besloot ik met dezelfde techniek ook een lekkere warme wintershawl te maken. Voor het kussen zie hier

 

Ik gebruikte in totaal 4 bollen Julia garen, 2 lichtroze en 2 mintgroen.

De shawl is gehaakt met haaknaald 8.0mm

De afmetingen van mijn shawl zijn exclusief franjes 230 x 25 cm, lekker royaal dus!

werkwijze:

202 lossen opzetten met roze met haaknaald 8.0mm, vaste in 2e losse vanaf de haaknaald, in totaal 201 vasten. Afhechten. Dit aantal is aan te passen naar elk willekeurig aantal voor een andere lengte.

Vanaf nu elke toer opnieuw aanhechten aan begin, waar je in vorige toer 1e vaste zette, en aan het eind afhechten. Zorg dat je met aan- en afhechtten een draad van 25 cm overslaat, deze verwerk je straks in de franjes….dat scheelt heel veel draadjes wegwerken!

Vanaf nu alle vasten alleen haken in de achterste lussen. De dubbele stokjes die je haakt haak je in de onderliggende toer met dezelfde kleur, dus 2 toeren lager, in de voorste lus.

De eerste 2 toeren haak je in roze. Hierna wissel je elke toer van kleur, dus toer 3 is mintgroen, 4 roze, 5 mintgroen, 6 roze enz….de laatste 2 toeren zijn dan weer roze.

Toer 1 t/m 4 zijn enkel vasten, vanaf toer 5 ga je ook dubbele stokjes haken. Volgens schema haak je op de aangegeven plaats een dubbel stokje in de voorste lus van de vaste 2 toeren lager. Dit is dan altijd in dezelfde kleur dus mintgroen in mintgroen en roze in roze. Voor de duidelijkheid heb ik aan de zijkant met een streep de kleur van de toer aangegeven. Hiertussen heb ik in het schema enkele vakjes opengelaten maar je begint toer 5 direct met een dubbel stokje, op deze manier loopt het reliëf over de hele breedte door.

Download hier het gratis haakschema:

haakschema shawl

De eerste paar toeren is het even opletten en tellen, daarna wordt het logischer en ga je het patroon zien. Je ziet dan heel snel of je het dubbele stokje in de steek voor of na het dubbele stokje uit de onderliggende toeren moet haken.

Je blijft het patroon volgen en eindigt met 2 toeren roze, alleen vasten in achterste lussen. Mocht je een bredere shawl willen dan zou je het patroon door kunnen voeren in meer toeren…

Van de wol die je over houdt knip je draden van 40-45 cm en deze neem je steeds per bosje van 4 draden samen. Het midden van dit bosje haal je van boven naar onder door de zijkant van de shawl. Vervolgens haal je de uiteinden van het bundeltje draden samen met een aantal aan-/ afhechtdraden door de lus en trek je deze strak aan. Zo maak je aan beide zijden over de gehele breedte van de shawl franjes. Ik maakte aan beide zijden 17 franjes.

Nog even de franjes gelijk afknippen en klaar!

 

 

 

 

 

 

Alles aan dit patroon is door mij ontworpen. Hier gaat veel tijd inzitten. Het patroon of delen ervan mogen dan ook niet gekopieerd of verkocht worden.

Leuk als je de shawl maakt, nog leuker als je het deelt op social media. Wil je dan wel een link naar de website plaatsen of #cuddlycool vermelden.