Warme Bobble Colshawl Haken

Warme Bobble Colshawl Haken

Op de valreep had middelste zoon nog een nieuwe winterjas nodig… en dat is best lastig, want bijna geen jas meer te vinden! De nu aangeschafte jas is lekker warm, maar zou qua kleur niet mijn eerste keus zijn geweest. Dus dan maar de boel wat opvrolijken met een leuke shawl en muts!

Nou heeft zoonlief nogal de neiging zichzelf bijna op te knopen aan zijn shawl, zo strak wordt alles aangetrokken. Vandaar dit jaar maar eens een colshawl gemaakt. Met lekkere dikke bobbels, zodat het een hele warme compacte shawl wordt.

 

Je haakt steeds een toer bobbels en daarna een toer vasten. Vervolgens wissel je van kleur. In totaal heb ik 30 rijen bobbels gehaakt, dus 60 toeren.

Ik gebruikte 3 bollen Royal van de Zeeman: wit, legergroen en okergeel. Met de restanten van de bollen haakte ik ook nog een leuke muts, deze zal ik later deze week posten.

Om te voorkomen dat het een stijve plank zou worden haakte ik met haaknaald 8.0mm. De colshawl wordt heen en weer gehaakt en pas aan het einde gesloten tot een colshawl.

Het haakpatroon voor de bobble steek zag ik hier:

https://www.tejiendoperu.com/crochet/bobble-crochet-stitch/

Op deze site vind je héél veel mooie steken als je inspiratie nodig hebt! Mijn Spaans is niet geweldig maar de diagrammen spreken voor zich en er staan ook veel video’s op de site.

Ik volgde het diagram niet helemaal, omdat ik het persoonlijk niet zo mooi vind als de ene rij meer bobbels heeft dan de andere. Bij mijn colshawl bevat elke rij 12 bobbels.

 

Werkwijze:

bobbelsteek = 5 samengehaakte stokjes, dus je haakt 5x een stokje half af, alleen 1 keer doorhalen, en laat de andere lus op de naald staan. Na het haken van 5 half afgehaakte stokjes haal je in 1x door door de 6 lussen op je naald.

24 lossen opzetten

  1. 1 keerlosse en dan vaste in elke vaste.
  2. 1 keerlosse, bobbelsteek in eerste vaste, vaste in volgende, herhalen tot einde en eindigen met vaste in laatste vaste.
  3. Kleurwissel. 1 keerlosse, vaste in elke vaste
  4. 1 keerlosse, vaste in eerste vaste, bobbelsteek in volgende, herhalen tot einde en eindigen met (bobbelsteek + halve vaste) in laatste vaste.
  5. Kleurwissel. 1 keerlosse, vaste in elke vaste
  6. 1 keerlosse, bobbelsteek in eerste vaste, vaste in volgende, herhalen tot einde en eindigen met vaste in laatste vaste.

Toer 3 t/m 6 blijven herhaal tot einde.

Col sluiten.

Zoon is blij met de shawl en wilde dolgraag met foto in het bericht vermeld worden. Omdat het licht die dag niet optimaal was voor portretfotografie en omdat ik zwartwit foto’s gewoon heel mooi vind: