haken kan ook stoer zijn

Vrolijk kussen met schuine blokjes gratis patroon

Vrolijk kussen met schuine blokjes gratis patroon

De stapel kussens begint te groeien! Met de lente voor de deur heb ik echt behoefte aan wat meer kleur en vrolijkheid in huis! Daarom begon ik een paar weken geleden aan mijn eerste kussen en inmiddels werk ik alweer aan het vierde (en voorlopig laatste) exemplaar. Hierbij presenteer ik nummer 3: een kussen met schuine blokjes!

Het is altijd weer leuk om nieuwe dingen uit te proberen en te zien wat voor effect dit geeft. Voor dit kussen wisselde ik toeren vasten af met een toer gekleurde stokjes die ik alleen in de achterste lus haakte. In de daaropvolgende toer vasten haakte ik dan om de 3 vasten een dubbel stokje in de daarondergelegen voorste lus van de toer vasten waarin de stokjes werden gehaakt.

Dit wordt vast duidelijker met een tekening 😉

Benodigdheden:

 • Yarn and colors Epic in de kleuren: Mustard, Pearl, Sorbus, Eucalyptus en Graphite
 • haaknaald 4.5 mm
 • kussen 50x50cm dubbelgevouwen en vastgenaaid
 • leuk lapje stof voor de achterkant

Werkwijze:

 1. haak een lossenketting van 47 lossen in Mustard
 2. haak een vaste in 2e losse vanaf de haaknaald en daarna een vaste in elke vaste, totaal 46 vasten.
 3. 1 keerlosse, 46 vasten
 4. Hecht aan met 1e kleur (Graphite) aan het begin van toer 3, 2 losse en vervolgens stokje in elke achterste lus van de vaste van de vorige toer.
 5. pak de draad in Mustard weer op aan het begin van toer 4, haak 1 losse, 3 vasten en dan een dubbel stokje in de voorste lus van de vaste van toer 3. Pak hierbij niet de vaste die er recht onder ligt maar ga 2 vasten terug zodat het dubbele stokje schuin komt. Herhaal dit tot het einde.
 6. keerlosse, vaste in elke vaste en dubbel stokje.
 7. Hecht 2e kleur aan (Pearl) in de achterste lus van de eerste vaste van toer 6. 2 lossen en vervolgens stokje in achterste lus elke vaste toer 6
 8. pak de draad in Mustard weer op aan het begin van toer 7, haak 1 losse, 3 vasten en dan een dubbel stokje in de voorste lus van de vaste van toer 6. Pak hierbij niet de vaste die er recht onder ligt maar ga 2 vasten terug zodat het dubbele stokje schuin komt. Herhaal dit tot het einde.
 9. herhaal toer 6 tot en met 8 tot je alle 4 de kleuren (Graphite, Pearl, Oorbus en Eucalyptus) 2 keer hebt gebruikt.

Haak 4 toeren stokjes en wissel dan van basiskleur naar Graphite. Haak weer 4 toeren stokjes en vervolgens 1 toer vasten. Dan weer een toer stokjes in de achterste lus in de kleur waar je net mee bent geëindigd (Eucalyptus). Herhaal het haakschema weer tot je opnieuw alle 4 de kleuren (Eucalyptus, Oorbus, Pearl, Mustard) 2 keer hebt gebruikt en eindig met een toer vasten.

Om de een of andere reden die ik met mijn blonde hoofd niet helemaal begrijp 😉 trekt het haakwerk vrij scheef… dit is echter goed op te lossen door het werk te blokken. Je spant het werk dan met spelden vast in de juiste vorm op een mat en maakt het nat met een plantenspuit. Hierna laat je het werk drogen. Daarna is het zo goed als recht. Wel heb ik de hele lap iets breder gehaakt zodat als hij toch nog een beetje schuin blijft je dit met het vastnaaien van de lap stof kan corrigeren.

De lange kanten van de kussentjes heb ik met de naaimachine aan elkaar genaaid. Goede kanten op elkaar. Let hierbij goed op dat alle draaduiteinden naar de zijkant liggen en je er niet overheen naait. Je hoeft dan niet eerst alle draadjes weg te werken, deze zitten toch aan de binnenkant van de hoes. Daarna heb ik de hoes gekeerd, het kussen erin gedaan en de korte kanten met de hand dichtgenaaid.

Nog even ter verduidelijking: Ik ben linkshandig. Omdat het grootste deel van de mensen rechtshandig is heb ik de patroontekening voor rechtshandigen gemaakt. Wij linkshandigen zijn wel gewend dit soort tekeningen aan te passen 😉 . Als je als rechtshandige het kussen haakt staan jouw schuine streepjes de andere kant op. Dat maakt natuurlijk helemaal niets uit, maar even ter vermelding dat je niet denkt dat er iets fout gaat.

Alles aan dit patroon is door mij ontworpen en met veel zorg uitgewerkt. Het is dan ook niet toegestaan dit patroon, of delen daarvan, te kopiëren of voor commerciële doeleinden te gebruiken zonder mijn toestemming.

Leuk als je dit kussen gaat maken, nog leuker als je ht deelt op social media. Doe dit dan wel met een verwijzing naar de website of onder vermelding van #cuddlycool.

 4 thoughts on “Vrolijk kussen met schuine blokjes gratis patroon”

  • Hoi Nancy, Ik moest even kijken hoe je een AH tas omhaakt, haha! Maar voor zover ik kan zien haak je dan in het rond, toch?
   Op zich kan je dan prima een soortgelijk effect krijgen door toeren vasten af te wisselen met toeren stokjes in de achterste lus en dan een toer vasten met dubbele stokjes schuin naar achteren in voorste lus. Het enige verschil is dat de schuine streepjes waarschijnlijk niet precies boven elkaar liggen omdat bij rond haken de steken iets opzij weglopen. En ik zou dan wel elke toer sluiten. Anders gaan de blokjes wel heel vreemd spiraalvormig lopen 😉 (Dus toer eindigen met halve vaste in eerste steek van die toer en dan 1 of 2 lossen om hoogte te krijgen en dan volgende toer haken)
   Ben benieuwd naar het resultaat, succes!
   groetjes Maartje

 • IK ben ook een van de linkshandigen.
  Als ik echt niet uit een tekening kom gebruik ik een spiegel waardoor het voor mij een stuk makkelijker aflezen is.

  • Ja precies! Dat is een goede tip! Het is voor mij een soort 2e natuur geworden om alles in spiegelbeeld te bekijken, maar het de andere kant op bedenken (dus van Links naar rechts) dat voelt dan heel onnatuurlijk 🙂 Heel vaak heb ik dan uren later pas zo’n ” O ja…” momentje. Maar al doende leert men! Fijn weekend, groetjes Maartje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *