haken kan ook stoer zijn

Tunisch gehaakt vest met retro-look gratis patroon

Tunisch gehaakt vest met retro-look gratis patroon

Voor de verjaardag van mijn moeder haakte ik een stoer vest. Of een shrug, zoals deze vesten ook wel genoemd worden. Het is een makkelijk patroon waarbij je een rechte lap haakt die je aan de zijkanten op elkaar naait waardoor er armsgaten ontstaan. Vaak wordt een shrug zo gelaten maar ik wilde iets meer de uitstraling van een vest dus voegde ik boorden en mouwen toe. Mijn moeder heeft het snel warm en stroopt haar mouwen meestal op. Dus bij dit op maat gemaakte cadeau koos ik voor 3/4 mouwen. (of iets langer 7/8??).

 

Omdat mijn moeder een stoere kledingstijl heeft koos ik voor een wat grover gehaakte tunische steek en een wat stoerdere wou: Drops Karisma. Aangezien ik het heerlijk vind met tunisch haken en patronen te experimenteren koos ik voor een grafisch patroon met een jaren-80 uitstraling. Ik ben er zelf heel enthousiast over en gelukkig was zij er ook erg blij mee!

Het patroon is makkelijk naar elke mogelijke maat aan te passen door de grootte van de rechte lap aan te passen. Dus door meer steken op te zetten en meer toeren te haken. De richtlijnen voor een shrug zijn:

breedte: van elleboog tot elleboog en hoogte: van nek tot net onder de billen.

Je kan de maten iets kleiner aanhouden omdat er nog een boord aangehaakt wordt. Maar dit patroon is erg vergevingsgezind en als de maat iets groter of kleiner uitvalt is dat geen probleem. Ik hield de breedte nog iets kleiner aan omdat er ook nog mouwen aan gehaakt worden.

Mijn moeder heeft een kleine maat S en de werkbeschrijving is daarop gebaseerd. Je kunt de werkbeschrijving hier gratis downloaden:

tunisch retro vest

En ter verduidelijking is hier het telpatroon gratis te downloaden:

 

tunisch vest tunische shrug – Stitch Fiddle

 

Alles aan dit patroon is door mij ontworpen. Leuk als je het vest ook maakt. Nog leuker als je dit wilt delen op social media. Vermeld dan alsjeblieft de bron www.cuddlycool.com of #cuddlycool.com

Hier volgt een uitgebreide foto-impressie van het vest. Als je hem gaat maken: heel veel plezier en mochten er onduidelijkheden in het patroon zitten laat me dat dan weten: dan help ik je!

 

 

 

 

 

 5 thoughts on “Tunisch gehaakt vest met retro-look gratis patroon”

  • Hoi Monique. Ik had de enorme mazzel tegen een hele grote zak nieuwe bollen Karisma aan te lopen in de kringloopwinkel! Het waren het oude type wikkel, en ik heb ze niet bewaard, dus ik weet niet of exact dezelfde kleuren er nog zijn. Maar als ik kijk op internet dan zijn het Karisma Mix Petrol 73, Karisma Mix Light Grey 44, Karisma Uni White 19, Karisma Uni Dark Mustard 52 en Karisma Uni Light Dusty Pink 66. Succes! groetjes Maartje

 • Hoi! Al heel lang stond dit patroon op mijn lijstje en vandaag ben ik eindelijk begonnen. Haakt lekker weg, zeg!
  Maar een vraagje: heb jij meerdere bollen roze gebruikt of liet je de draden steeds meelopen aan de achterkant?

  • Hoi Marieke. Ik gebruikte meerdere bolletjes roze. Anders heb je zulke lange meeloopdraden, daar blijf je dan later in hangen met aantrekken. Ook de andere kleuren splitste ik in 2 bollen op het moment dat er een kleur extra tussenkomt.
   Succes!
   groetjes Maartje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *