Stoere V-Stitch babydeken haken gratis patroon

Stoere V-Stitch babydeken haken gratis patroon

Zo dat was weer even geleden dat ik wat schreef… Sorry! Veel drukte op school (Pasen) en momenteel ook even met wat andere dingen bezig. Geen vervelende dingen maar wel tijd- en energierovend!

Dit stoere babydekentje met vintage uitstraling haakte ik al een tijdje geleden tijdens de voorjaarsvakantie. De 3 jongens gingen een paar dagen logeren bij pake ( fries voor opa) en oma. En dat was stiekem best lekker, een keer 2 dagen pour moi. Ik had het van tevoren al helemaal uitgestippeld 😉 : leuke dvd-serie bij de bieb geleend en deze mooie bollen die me al een tijd lagen aan te staren. Mezelf ingegraven op de bank, serie aan en tomeloos haken maar! O ja, en natuurlijk ook naar de kapper en ‘s avonds lekker uiteten 🙂

Maar ja, daarna begon de drukte en dus weinig tijd kunnen vinden om patroon uit te schrijven en de foto’s te maken. Dus presenteer ik nu pas: De stoere babydeken in V-stitch.

De V-stitch is een supersimpele steek, maar als je met meerdere kleuren werkt geeft het een heel leuk effect. Ik gebruikte 3 kleuren zodat ik niet steeds draden opnieuw hoefde aan te hechten. Na afloop van de toer laat je de draad hangen en als je 2 toeren later weer op dezelfde plek bent aangeland pak je de draad weer op. Dit scheelt dus heeeeeel veel draadjes wegwerken. Dus goede tip altijd een oneven aantal kleuren en liefst niet te veel want dan ga je de draden aan de zijkanten toch zien. Dus 3 of 5 kleuren is ideaal.

Ik gebruikte 3 verbleekte pasteltinten van Stylecraft Special DK, de Mushroom, Buttermilk en Vintage Peach. Voor de brede rand had ik ongeveer 3/4 bol Khaki nodig. Zelf zou ik deze kleur eerder omschrijven als legergroen.

Zonder rand meet het dekentje 72 x 87 cm. Ik haakte er een 4 cm brede rand omheen dus de totale afmeting werd 80 x 95 cm.

Werkwijze:

  • Haak een lossenketting van 90 + 1 lossen (of een veelvoud van 2 + 1 losse). Ik haakte deze met haaknaald 6 en stapte hierna over op haaknaald 5.5
  • Haak 3 extra lossen. Haak in de 5e losse vanaf de haaknaald 2 stokjes, [ 1 losse overslaan, 2 stokjes in volgende losse], herhaal tussen de [ ] tot het einde en haak 1 stokje in de laatste losse.
  • Haak 3 lossen, 2 stokjes in opening tussen 2 V-vormige stokjes vorige toer (dus de 2 stokjes die je in 1 losse had gehaakt), herhaal dit tot het einde, stokje in 3e losse van de 3 lossen begin vorige toer.
  • Herhaal deze toer tot de gewenste lengte
  • Voor extra informatie over deze steek zijn heel veel filmpjes op Youtube te vinden.
  • Met Khaki haakte ik nog 7 toeren vasten rondom het dekentje. In de hoeken haakte ik in 1 steek (vaste, losse, vaste)

 

Ik vind de vintage uitstraling die dit dekentje heeft erg geslaagd. Perfect als je een keer voor een meisje een wat stoerder dekentje wil haken! Maar ook in andere tinten werkt deze steek heel goed. Voor een jongetje bijvoorbeeld 2 blauwtinten met groen, of 2 groentinten met geel, of…. de mogelijkheden zijn eindeloos!

Ik heb dit dekentje gehaakt met Stylecraft, acryl dus. Omdat dit een hele open steek is kan dat naar mijn inzicht prima met een lakentje eronder voor een baby…maar als jij liever katoen gebruikt is dat natuurlijk ook prima!

Alles aan dit patroon is door mij bedacht en met veel zorg uitgewerkt. Het is dan ook niet toegestaan dit patroon, of delen daarvan, te kopiëren of voor commerciële doeleinden te gebruiken zonder mijn toestemming.

Ik vind het leuk als je het dekentje ook maakt. Nog leuker als je dit deelt op social media maar doe dit dan met een verwijzing naar de website of door toevoeging van #cuddlycool.