Stoere muts haken op de simpelste manier

Stoere muts haken op de simpelste manier

Bij de colshawl voor middelste zoon die ik van de week al postte hoort natuurlijk ook een lekkere muts. Hoewel ik de muts voor mijn zoon haakte is het niet echt een kindermaat…zoonlief wil zijn mutsen niet te strak dus deze muts past mij ook prima! Ik zeg verder niets maar de kinderen hebben hun hoofdomvang niet van mij… 😉

Nou zijn er meerdere manieren om een muts te haken, maar dit is volgens mij wel de allermakkelijkste manier. Dit kan echt iedereen! In feite haak je gewoon een rechte lap, die sluit je tot een soort buis/ col. Vervolgens rijg je een draad door de bovenkant die je daarna heel strak aantrekt….tadaaa muts!

 

Ik haakte de muts met 3 kleuren Royal van de Zeeman (wat overbleef na de col, dus met 3 bollen heb je een col en een muts) en op haaknaald 6.0mm

Je begint met de boord.

Meet de hoofdomtrek van de toekomstige eigenaar van de muts, dit wordt je lengte van de boord.

Haak 11 lossen en vervolgens een vaste in de 2e losse vanaf de haaknaald, vaste in elke volgende losse, totaal 10 vasten.

Haak 1 keerlossen en vervolgens 10 vasten in de achterste lussen.

Zo blijf je doorgaan tot je de gewenste lengte van de boord hebt, ik haakte in totaal 72 toeren. Door steeds in de achterste lussen te haken ontstaat een soort ribbeleffect. De lengte van mijn boord, dus de maat van de muts is 54 cm.

De rest van de muts haakte ik in granietsteek.

Als de boord de gewenste lengte heeft haak je 1 losse en je haakt vervolgens langs de rand van de boord verder, dus de lange zijde.

Je haakt steeds 1 vaste en daarna 1 losse. Let op dat je de boord niet te veel uitrekt… je wilt dat dit straks een beetje elastisch blijft!

Ik haakte in totaal 74 steken (lossen en vasten samen) langs de rand van de boord.

Kleurwissel. Keerlosse. Vervolgens haak je in elke losse een vaste en boven elke vaste een losse.

Niet helemaal duidelijk? Op youtube vind je genoeg video’s over de granietsteek.

Door met drie kleuren te werken hoef je niet steeds na elke kleurwissel af- en aan te hechten. Je laat de draad hangen en pakt die na 2 toeren weer op, scheelt weer een hoop werk met afhechten!

In totaal haakte ik 21 toeren in granietsteek, dus 7x de drie kleuren.

Bij mij heeft de muts dan als hij klaar is een hoogte van 21 cm exclusief pompon. Wil je een hogere muts dan haak je meer toeren.

Als je jouw ideale hoogte bereikt hebt dan hecht je af en sluit je de lap aan de zijkant tot een soort tunnel.

Vervolgens rijg je een draad door de bovenkant van de muts, de granietsteekkant dus. Deze trek je stevig aan en knoop je goed dicht. Op deze manier ontstaat vanzelf ineens je muts. Eventueel een pompon erop naaien en draadjes wegwerken….Klaar!

Mijn pompon heeft een diameter van 8 cm en heb ik gemaakt met een pompon maker. Ik kocht ooit een set van verschillende maten bij AliExpress.com maar je kan ze overal bestellen.

 

Alles aan deze muts is met zorg door mij bedacht en ontworpen. Het patroon, of delen daarvan mogen dan ook niet worden gekopieerd. Het patroon mag uitsluitend gebruikt worden voor persoonlijk gebruik. Superleuk als je de muts maakt, nog leuker als je dit deelt op socialmedia maar dan wel graag onder vermelding van de website of #cuddlycool.