Stoer gehaakt rokje gratis werkbeschrijving

Stoer gehaakt rokje gratis werkbeschrijving

Gehaakte kleding, ik blijf het lastig vinden. Het krijgt al snel een wat tuttige uitstraling…. 🙂  Ik liep al lang met de gedachte aan een wat stoerder gehaakt rokje rond en heb de stoute schoenen aangetrokken.

 

Het resultaat is een basispatroon geworden voor een rokje dat naar ieders smaak aan te passen is en in elke gewenste maat kan worden gemaakt.

Neem een rokje uit je kledingkast dat precies goed past, je beste rokje dus. Dit wordt je uitgangspunt.

 

Houdt dit rokje bij de hand en haak 2 lappen die precies de afmeting hebben van dit rokje als het plat ligt dubbelgevouwen. Je haakt geen extra rand aan. Wordt het rokje smaller dan minder je tot je weer op dezelfde breedte zit.

Je kan dus elke gewenste steek en elk gewenst materiaal gebruiken. Ik koos voor de granietsteek en verwerkte een heleboel restjes Drops Karisma die ik nog in de kast had liggen.  De kleurwissels waren redelijk op gevoel en bewust zonder regelmaat. Als je kleurwissels toepast zorg dan wel dat die voor de voor en achterzijde van het rokje op dezelfde plaats komen!

Zou je op deze manier een rokje haken met een extra rand en beide aan elkaar naaien dan houd je hele dikke bobbelige naden over, niet mooi…

Ik heb ervoor gekozen de gehaakte rokdelen aan een lap stof vast te naaien en daardoor gelijk een onderrokje te creëren tegen doorkijk en tegen het kriebelen (wol!).

Omdat het gehaakte rokdeel best zwaar is, gebruik ik hiervoor geen voeringsstof maar tricot. Voordeel: dit rekt ook iets mee en het wordt een lekker warm winterrokje. Daarnaast gebruikte ik een restje dunne spijkerstof en elastiekband van 3 cm breed.

 

Leg het gehaakte rokdeel op de dubbelgevouwen lap tricot.

Neem de vorm van het rokje op de lap over met aan de zijkanten 2 cm extra ten opzichte van het gehaakte rokje.

Teken aan de bovenkant 10 cm en aan de onderkant 4 cm extra af.

Knip de twee rokdelen uit de tricot stof.

Leg een gehaakt rokdeel met de verkeerde kant op de verkeerde kant van 1 tricotdeel. Dus beide goede zijden naar buiten.

Naai met de naaimachine de rokdelen net langs de rand van het gehaakte rokje aan elkaar. Doe dit voor beide zijkanten en voor beide sets rokdelen. Zie foto (nummer 1)

Zet met de hand en met de kleur wol van de bovenrand de bovenkanten van de rokdelen op elkaar vast. Zie foto (nummer 2). Doe dit zo onzichtbaar mogelijk. Doe dit voor beide sets rokdelen.

Leg beide sets rokdelen op elkaar met de gehaakte kanten naar buiten. Naai nu net om het gehaakte rokje beide tricot rokdelen aan elkaar. Zie foto (nummer 3).

Meet 2 stroken spijkerstof af in de gewenste breedte van de bies aan de zijkanten. Dit was bij mij 5.5 cm. Houd de lengte van het tricot rokje aan. De breedte is 3 cm breder dan de uiteindelijke bies.

Vouw in de lengte van de bies de stof aan beide zijden 1.5 cm naar binnen en strijk de bies zodat de vouwen mooi scherp zijn.

Klap de uitstekende tricot zijnaden naar buiten. Plaats de bies met de goede kant naar buiten over de zijnaden heen en naai langs de randen vast. Zie tekening hieronder.

 

Klap de uitstekende tricotstof aan de bovenzijde naar binnen, zodat een 4 cm brede tailleband ontstaat.

Naai deze tailleband vlak boven het gehaakte deel vast. Laat een opening van enkele cm over om het elastiek door te rijgen.

Rijg het elastiek door de opening  en naai de uiteinde op elkaar vast. Sluit de laatste centimeters van de tailleband.

 

Sla de tricotstof aan de onderzijde naar binnen en naai een zoompje in de binnenrok. Zet dus alleen vast op het tricot en naai niet door het gehaakte rokje. Zorg dat het tricot binnenrokje niet onder het gehaakte rokje uitsteekt.

Klaar! Ik moet wel eerlijk toegeven dat het haken mij een stuk makkelijker af ging dan het naaien…mede door een niet helemaal goed functionerende naaimachine. In de close-ups zie je dan ook niet overal perfect rechte naadjes. Ook de binnenzijde is misschien niet helemaal perfect…maar wie ziet dat nou!

 

Aan de enthousiaste reacties op dit rokje op de KreaDoe te merken was er wel behoefte aan een werkbeschrijving. Vandaar deze algemene blog. Ik ben geen ervaren naaister dus misschien is het niet overal even logisch omschreven, daarvoor excuus.

Wel is het zo dat alles aan dit patroon door mij bedacht en ontworpen is. Hier zit heel veel tijd en aandacht in. Het is daarom niet toegestaan om zonder toestemming dit patroon of delen daarvan te kopiëren of verkopen. Ga je het rokje maken: Superleuk! Nog leuker als je dit deelt op social media maar dan wel met vermelding van de website of #cuddlycool.