Stoer gehaakt kussen in gerstekorrelsteek

Stoer gehaakt kussen in gerstekorrelsteek

Geweldig zijn ze, de kussens van KnitFactory. Stoere kussens in mooie tinten, gebreid met accenten van leer en grote knopen. Maar ja, die prijs… 50 tot 60 euro voor een kussen, en 1 kussen is ook maar een kussen. Voor een mooie metamorfose van onze bank zijn er toch wel 3 nodig. En dan wordt het budget toch wel een dingetje!

Dan maar gebruiken als inspiratie en zelf aan de slag! Breien is niet echt mijn ding. Ik kan het wel maar veel verder dan de basis kom ik niet. Als klein meisje geleerd van mijn moeder na lang aandringen. Maar ik ben linkshandig en mijn moeder rechts en dat ging toch niet zo soepel. Ik heb mezelf leren haken via YouTube. Dat zou met breien ook zo kunnen en dat heb ik ook geprobeerd, maar het blijft frustreren. Als ik bij haken een fout maak dan haal ik uit tot de fout en ga weer verder, maar bij breien heb ik echt geen idee hoe ik die steken dan weer terugkrijg op mijn naald…monnikenwerk! Omdat ik het niet kan uitstaan als ik iets niet kan zal ik het in de toekomst vast nog wel gaan leren, maar voor nu houd ik het bij haken.

 

Nou is er 1 steek bij breien die ik echt supermooi vind en dat is de gerstekorrel. Deze steek vind ik ook perfect bij de stijl van deze kussens passen. Dus op zoek naar een haaksteek die hetzelfde effect geeft.

Ik heb 3 kussens gemaakt in 3 verschillende steken, allemaal een benadering van de gebreide gerstekorrel. Als eerste in de reeks: de gerstekorrelsteek.

  • Zet een aantal lossen op deelbaar door 2 plus 1.
  • Halve vaste in 3e losse vanaf haaknaald,[half stokje in volgende,halve vaste in volgende] herhalen tussen [ ], eindigen met halve vaste in laatste losse
  • 2 lossen, 1 steek overslaan,  [halve vaste in volgende, half stokje in volgende] herhalen tussen [ ] en eindigen met halve vaste in keerlosse.
  • Laatste toer herhalen tot gewenste lengte.

 

Ik heb er een soort boord-rand ingehaakt door een rij vasten te haken in de voorste lussen. Hierna 1 rij stokjes en vervolgens 2 rijen om en om reliefstokjes voor en achter. Je haakt hierbij niet in de steek maar om het stokje uit de voorgaande toer. De ene steek voorlangs om het stokje en de volgende steek achterlangs. Dit deed ik 2 rijen waarbij ik zorgde dat het reliëf naar dezelfde kant viel. Dus  reliëfstokje voor waar ik in vorige toer 1 reliëfstokje achter deed.

Na 3 rijen weer terug naar de gerstekorrelsteek en de eerste rij alleen in de achterste lussen haken.

Ik gebruikte Soft garen van de Action. Geen idee waarom dit Soft heet want het is echt niet zo zacht. Wel is het een mooie stevige draad waar de structuur heel mooi in uitkomt. Ik kocht ooit een heleboel bolletjes met het idee er een vest van te haken, maar daar is het echt niet voor geschikt. Nou ja, wel precies de goede kleuren voor een paar kussens…

 

Ik heb een lap gehaakt van 50×50 cm en deze met de hand met naaimachinegaren op een kussenhoes van Ikea genaaid. Deze kosten een prikkie en zijn in veel kleurtjes te krijgen. Voordeel is dat je zo makkelijk je hoes kan wassen, niet onbelangrijk in een huis met 3 jongetjes.

Bij Aliexpress bestelde ik hele grote knopen van kokosnoot. Deze zette ik vast met een strookje leer, als je leerveter hebt werkt dat ook prima.

Bij http://www.mez11.nl bestelde ik een tijd geleden stoere leren labels. Deze plakte ik op een groter stuk leer en zette deze met een steekje in de hoeken vast in een hoek van het kussen. Klaar!

Nou zou je denken dat de gerstekorrelsteek het meeste de gerstekorrel breitechniek benadert. Maar ondanks dat dit een mooie steek is, en ik erg blij ben met het eindresultaat, is het het nog niet helemaal… Tijd voor een volgende poging!

Over een paar dagen volgt de beschrijving van de andere 2 kussens.