Luchtige Granny Shawl in verloopgaren

Luchtige Granny Shawl in verloopgaren

Bij de Action lagen laatst hele mooie bollen verloopgaren met een glitterdraadje erdoor: Stretch. Wederom een vreemde naam (net als de soft die niet zacht is) want er zit nul stretch in de draad, maar wel hele mooie kleurcombinaties. Snoeperige pastels, koele blauwtinten en een candy crush-achtige combinatie met roze groen en wit. Sommige kleuren zijn gecombineerd met een zilveren draad, anderen met een gouden. Hoewel ik meestal heel erg naar zilver neig (of vooral niet naar goud), werd ik nu toch getrokken door de candycrush-kleurtjes met goud. Heel verrassend en de bol krijgt hierdoor een wat warmere uitstraling.

 

De bollen van 100 gram hebben een lengte van maar liefst 410 meter. Er staat een indicatie op van haaknaald1.75-2.0 maar ik wilde een luchtige zomershawl en gebruikte haaknaald 4.  Ik gebruikte 2 bollen, van de 2e bol hield ik ongeveer een kwart over.

De shawl is heerlijk zacht, je merkt echt niet dat dit 100% acryl is, het voelt als een katoenmix. Hij is lekker licht en luchtig dus ideaal voor de zomer!

 

Ik haakte een klassieke granny triangle shawl volgens onderstaand schema:

 

4 lossen, 1 halve vaste in eerste losse, verder haken in de lossencirkel.

Toer 1: 5 lossen, 3 stokjes in de cirkel, 3 lossen, 3 stokjes in de cirkel, 1 losse, 1 dubbel stokje in de cirkel.

Toer 2 en verder: 5 lossen, 3 stokjes in elke losse opening,1 losse,  in de 3 lossen op de punt: (3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes) 1 losse en weer 3 stokjes in elke losse opening, 1 losse, dubbel stokje in 4e losse op het eind.

Bij toer 19: 6 lossen, 1 stokje in losse opening, 3 lossen, 1 stokje op middelste stokje van groepje van 3 stokjes, 3 lossen, 1 stokje in middelste stokje groepje van 3 stokjes voor de punt,( 2 lossen, stokje, 5 lossen, 1 stokje, 2 lossen)inde opening van de punt en daarna weer 1 stokje en 3 lossen op elk middelste stokje. In laatste opening 1 stokje 2 lossen en dubbel stokje in 4e losse op het eind.

Dan weer 5 toeren normaal en 1 toer met enkele stokjes.

Totaal 48 toeren.

Toer 49: 6 lossen, stokje in losse opening, losse, stokje in middelste stokje, losse, stokje in losse opening enz, punt: (stokje, 5 lossen, stokje) en weer losse stokje middelste stokje, losse, stokje in opening tot einde, dubbel stokje in 4e losse.

Toer 50: boogjes van vaste, losse, 5 stokjes, losse, vaste. Beginnen met 5 lossen en 2 stokjes in opening, losse, vaste op 2e stokje, losse, stokje overslaan, 5 stokjes op volgende stokje, losse, stokje overslaan, vaste op volgende stokje. In de punt: (vaste op een-na-laatste stokje, losse, 7 stokjes in opening, losse, vaste in 2e stokje vanaf de punt. Verder zoals de andere kant. Eindig met vaste op voorlaatste stokje, 2 stokjes in laatste opening en dubbel stokje in 4e losse.

Afmaken met een rij vasten langs de lange zijde, 4 vasten per opening.

Het is een heel verhaal maar de tekening spreekt voor zich. Na een paar toeren zit je in een lekker ritme en gaat het vanzelf.

 

 

Met zo’n leuk garen heb je niet veel nodig om een mooi effect te krijgen, simpele steek groots effect!