Kussen met hartjes haken

Kussen met hartjes haken

Het is puur toeval dat ik nu net met dit kussen bezig ben. Maar als ik hem dan toch gemaakt heb kan ik hem net zo goed vlak voor Valentijnsdag posten 😉 .

Je raadt het al: ik ben geen fanatiek Valentijn-fan en heb dan ook niets met de stortvloed aan roze en rode hartjes in de winkels. Maar het wordt wel weer tijd voor een paar nieuwe kussens op de bank, die andere lagen er ook alweer een jaar 🙂 !

Het voorjaar komt er zo weer aan en dan heb ik iets meer behoefte aan vrolijkheid. De andere kussens op de bank begonnen hun vorm te verliezen. Ik zeg 1 ding….mannen! Dus besloot ik de bolletjes Yarn and Colors Epic die ik vorig jaar op de KreaDoe scoorde om te zetten in een paar toffe kussens.

Ik wil veel kleur en allemaal verschillend. Dus de komende weken ga je er nog wel een paar voorbij zien komen. Nu dus de eerste: het stoere hartjeskussen.

Op pinterest kwam ik laatst de Heart Stitch tegen. Maar toen ik deze ging uitproberen vond ik het resultaat tegenvallen. Er vielen grote gaten in het haakwerk en ik moest wel heel veel verbeelding gebruiken om er hartjes in te zien. Omdat ik er kussens van wilde maken vond ik vooral die gaten irritant.

Dus ik ben gaan aanpassen en (veel!) uitproberen, net zolang tot het naar mijn zin was. Het haakwerk is nu wel mooi dicht en de hartjes poppen naar buiten. Het zijn geen overduidelijke hartjes maar dat hoefde van mij ook niet. Ze zijn nu zoals ik ook een hartje teken. Maar als je dit kussen in rood, wit, blauw haakt kunnen ze ook doorgaan voor pompeblêden. (Friese vlag)

Ik hou van langwerpige kussens maar deze zijn voor een klein prijsje wat lastiger te vinden. Daarom heb ik een standaardkussen van 50×50 cm dubbelgevouwen en het randje langs de lange zijde vastgenaaid. Hierdoor krijg je een wat compacter en steviger kussen.

Houd er wel rekening mee dat je kussen nu dikker is en je dus geen hoes van 25 x 50cm moet haken, dat past niet mooi. Kijk goed naar de dikte van jouw kussen en tel er een (paar) cm bij op. Mijn maat werd 26,5 x 51cm.

Benodigdheden:

  • Yarn and Colors Epic in de kleuren Bottle (2x), Pearl (2x), Mustard en Sorbus.
  • haaknaald 4.0 mm (label geeft aan 5.0mm maar ik wil de kussens nu goed stevig hebben!)
  • kussen 50×50 cm dubbelgevouwen
  • lap stof. Ik gebruikte katoen van de Kwantum met een grafische ananas-print.

Werkwijze:

toer 1: GROEN: haak een ketting van 5 + 3 lossen. Ik haakte 48 lossen. Sla de eerste 2 lossen van de haaknaald over en haak 46 stokjes. Laat draad los hangen en begin toer 2 in eerste stokje toer 1.

Toer 2: PEARL: hecht aan, 2 lossen, 3 samengehaakte stokjes in 1e stokje (3 stokjes niet helemaal afhaken, maar 1 keer doorhalen  en 1 lus op de naald laten staan. Dit doe je 3x en hebt dan 4 lussen op de naald, dan doorhalen door alle lussen in 1x) dan 3 lossen en 4 stokjes overslaan, [(3 stokjes samenhaken, losse, 3 stokjes samenhaken), 3 lossen, 4 stokjes overslaan] herhaal tussen de [] eindig met 3 samengehaakte stokjes in laatste stokje. Afhechten. Nu werk wel keren.

Toer 3: GROEN: Pak de groene draad weer op uit toer 1 en haak 3 lossen, vaste in samengehaakte stokjes, [losse, 2x een stokje in dieper gelegen stokje toer 1, losse, vaste in losse tussen de samengehaakte stokjes, ], eindig met een vaste in laatste paar samengehaakte stokjes. 2 lossen en werk keren.

Door de groene draad opnieuw op te pakken hoef je een stuk minder draadjes weg te werken en staan alle stokjes dezelfde kant op. Dit zorgt voor een symmetrischer werk. De hartjes ontstaan aan de achterkant van het werk.

Toer 4 t/m 36: Herhaal toer 1 t/m 3 nog 11 keer, dus totaal 12 rijen hartjes

Toer 37:  GROEN 2 lossen 46 stokjes.

Toer 38 t/m 45: MUSTARD: 1 losse, werk keren en 46 vasten. Herhaal voor 7 toeren, dus 8 toeren totaal

Toer 46: SORBUS: 2 lossen, 46 halve stokjes

Toer 47 en 48: MUSTARD: 1 losse, 46 vasten, herhaal nog 1 keer

Toer 49 en 50: SORBUS: 2 lossen, 46 halve stokjes, herhaal 1 keer

Toer 51: GROEN: 1 losse en 46 vasten.

Toer 52 en 53: herhaal toer 2 en 3

Toer 54 t/m 59: Herhaal toer 1 t/m 3 nog 2x

Toer 60: GROEN: 2 lossen en 46 stokjes

naai de gehaakte lap op de stof aan 3 kanten vast, doe het kussen erin en sluit de laatste kant.

Zo, die kan op de bank en nu kan ik met Valentijn lekker met lief een filmpje kijken 😉 !

Alles aan dit patroon is door mij ontworpen en met zorg uitgewerkt. Het is dan ook niet toegestaan dit patroon, of delen ervan, te kopiëren of voor commerciële doeleinden te gebruiken zonder mijn toestemming. Als je dit kussen maakt en deelt op social media doe dit dan alsjeblieft met een link naar de website of met vermelding van #cuddlycool.