Kussen met grafische print haken.

Kussen met grafische print haken.

Zo na de 3 vorige kussens was er niet heel veel meer over van de 12 bollen Yarn and Colors Epic die ik op de KreaDoe kocht. Nog 1 bol en een beetje van de Sorbus (oranje) en van de rest allemaal nog een beetje. Wat ga je dan doen met de restjes? Nou, gewoon nog een kussen maken!

Omdat ik van oranje het meest over had gehouden wordt dat de basiskleur, met de andere kleuren haak ik dan tot het op is. Ik heb een stoere grafische print ontworpen die natuurlijk ook heel goed tot zijn recht komt als je maar met 2 kleuren voor het hele kussen werkt. Eigenlijk nog veel mooier denk ik! Voel je dus vrij om het naar eigen inzicht te gebruiken.

De gebruikte techniek is de apache tears. Hierbij haak je alleen in de achterste lussen en keer je je werk niet. Na elke toer hecht je dus af en hecht je weer een nieuwe kleur aan aan het BEGIN van de vorige toer. Op de plekken in het haakdiagram waar je een verticaal streepje ziet haak je een stokje in de voorste lus van de onderliggende toer in dezelfde kleur, dus 2 toeren lager. Dus waar je een bovenkant van een streepje tegenkomt haak je een stokje 2 toeren lager in de voorste lus.

Het gratis haakdiagram kan je hieronder downloaden:

grafische print kussen gratis patroon

 

 

Benodigdheden:

 • Yarn and Colors Epic in de kleuren Sorbus, Mustard, Pearl, Eucalyptus, Bottle en Graphite
 • Haaknaald 4.0 mm
 • kussen 50×50 cm dubbelgevouwen.
 • Leuk lapje stof voor de achterzijde

Werkwijze:

 • Haak 47 lossen, haak 1 vaste in 2e losse vanaf de haaknaald, vaste in elke losse, totaal 46 vasten. Hecht af.
 • het eerste stuk haakte ik afwisselend toeren Sorbus en Mustard volgens het haakdiagram tot de Mustard op was. Alle toeren beginnen aan dezelfde kant en worden aan het einde afgehecht, zie uitleg boven. Je haakt alleen in de achterste lussen.
 • Met Bottle haakte ik een toer “bolletjes”, dit deed ik door aan te hechten, dan 2 lossen. In de eerste vaste 3 samengehaakte stokjes, 1 losse, 1 vaste overslaan, [4 samengehaakte stokjes, 1 losse, 1 vaste overslaan] herhalen tot het einde. Eindig met stokje in de laatste vaste. Vervolgens haakte ik toeren vasten (nu wel heen en weer) tot de Bottle op was. Dit haakte ik allemaal gewoon door beide lussen van de steek uit de vorige toer.
 • Volgens het haakdiagram afwisselend Sorbus en Pearl, tot Pearl op was.
 • Met het laatste Restje Eucalyptus ook bolletjes (zie boven) en daarna 1 toer vasten
 • Eindig volgens het haakdiagram met afwisselend Sorbus en Graphite.
 • Je eindigt met een lap met heel veel draadjes aan de zijkant. Deze hoef je niet allemaal weg te werken want ze vallen straks aan de binnenzijde van het kussen. Wel is het verstandig om 2 naast elkaar gelegen draaduiteinden even samen vast te knopen voor extra zekerheid. Hierna knip je de uiteinden op 2 a 3 cm af.
 • Naai de gehaakte lap op een leuk lapje stof. Goede kanten op elkaar en laat 1 smalle zijde open.
 • Keer de hoes, doe het kussen erin en naai met de hand dicht.

Zo mijn bolletjes zijn tot op de laatste meter op!

Voorlopig heb ik even genoeg vrolijke kussens op mijn bank!

Alles aan dit patroon is door mij ontworpen en met zorg uitgewerkt. Voel je vrij het patroon naar eigen inzicht te gebruiken. Het is echter niet toegestaan dit patroon of delen daarvan te kopiëren of voor commerciële doeleinden te gebruiken zonder mijn toestemming. Als je iets met dit patroon maakt vind ik het heel leuk om op social media terug te zien. Doe dit wel met een verwijzing naar de website of onder vermelding van #cuddlycool.