haken kan ook stoer zijn

Hele grote eenhoorn van PicaPau

Hele grote eenhoorn van PicaPau

Het zal niemand ontgaan zijn dat ik een groot fan ben van de ontwerpen van Yan Schenkel. Haar boek “animal friends of Pica Pau” is in één woord geweldig. Op 1 of 2 ontwerpen na, die zijn “gewoon” leuk, staan dan ook alle patronen in dit boek op mijn to-do list.

De eenhoorn stond al een hele tijd bovenaan op het lijstje van dingen die ik graag wil maken. Maar wat ik ook al heel lang wil uitproberen is hoe het gaat om een amigurumi (knuffel) te haken in veel dikker garen en dus met een grotere haaknaald. Hoe groot worden ze dan? En hoeveel garen heb je nodig?

Op de handwerkbeurs in Zwolle stond er weer een grote tafel vol Yarn and Colors Epic bij Wolplein. Dit garen is voor naald 4, 100% katoen en 75 meter op een bolletje. En het is er in 100 kleuren….en ze lagen er allemaal! Dat was dus moeilijk kiezen maar uiteindelijk ben ik gegaan voor Cream 002, Gold 089 en Opaline Glass 074.

Natuurlijk had ik weer niet genoeg Cream gekocht. Ik dacht het met 2 bollen wel te redden, maar toen ik zag hoe groot de kop werd begon ik al het ergste te vrezen… Dat gaf wat vertraging in het maakproces 😉 maar uiteindelijk is hij af! Er zijn 3 bollen cream ingegaan, 1 hele bol Opaline Glass en een halve bol Gold. Voor de veiligheidsogen nam ik maat 15mm.

Hij is behoorlijk groot geworden, bijna 40 cm maar blijft enorm schattig!! Om te laten zien hoe groot hij is heb ik de vogel gehaakt op 2,5 mm met Drops Safran erbij gezet…leuk stel samen.

Het haken vond ik erg prettig met wat dikker garen, het wordt allemaal net iets minder priegelig.

Bij het haken van de vogel (specht) viel mij op dat deze er toch wat anders uit ging zien dan de specht in het boek. Dat komt omdat Yan Schenkel een iets andere haaktechniek gebruikt: yarn under haken.

Om de verschillen in deze haaktechniek uit te leggen en het effect te laten zien, heb ik de specht op 2 verschillende manieren gehaakt. Hierover binnenkort een aparte blogpost. De eenhoorn is met de “normale” techniek gehaakt. De specht op de foto met yarn under.

Wordt vervolgd!



9 thoughts on “Hele grote eenhoorn van PicaPau”

 • Wat is hij leuk geworden ! Ik heb het amigurumi haken opgegeven vanwege het priegelwerk. Ik ben een losse haakster en de vulling kwam er overal doorheen. Een nog kleinere haaknaald wilde niet echt. Ik haak het liefste met haaknaald vier of daar dichtbij, maar dan wordt alles behoorlijk groot. Deze eenhoorn ziet er groot ook prachtig uit. Misschien moet ik het toch maar weer eens gaan proberen.

  • Hoi Patricia, ik vond het echt een heel stuk schelen qua gepriegel. Wel was ik bang dat de amigurumi minder schattig zouden worden omdat het grover zou worden maar dat viel dus echt heel erg mee. Dus zeker weer eens proberen met een dik garen! Al ideeën wat je gaat maken? Fijne avond, groetjes Maartje

 • Wat zijn ze ontzettend mooi 😍 ben zelf met een ratje bezig ,ook met dikker garen, en het word ook een knoeperd, een echte knuffel.
  Ben benieuwd naar je uitleg over die speciale haaktechniek van Yarn 😀
  Gezellige zondag !!

  • Hoi Anneke, Wat leuk: een ratje…dat hoor/ zie je niet vaak. Ik ben er heel nieuwsgierig naar 🙂
   Ik ben nu de 2e vogel aan het afwerken (veel onderdeeltjes…) en dan komt hopelijk eind deze week het blogbericht over yarn over vs yarn under. Fijne avond, groetjes Maartje

 • Hoi Maartje!

  Wat is de unicorn mooi geworden zeg! Ik ben er nu ook mee bezig en ik word steeds enthousiaster 🙂 Ik vroeg me af of jij de maan van de eenhoorn volgens patroon uit het boek hebt gehaakt? Op de foto’s lijkt het er namelijk op dat het anders is gehaakt dan wat het patroon aangeeft (daar is hij aan de onderkant open). Ik kan daarover niks op internet vinden…

  • Hoi Margriet. Ja ik heb het gehaakt zoals in het boek maar daarna wel anders bevestigd. Ik heb de manen eerst nog niet gevuld en aan 2 zijden plat tegen het hoofd en de hals genaaid. Daarna licht opgevuld en het uiteinde dicht geregen. Beetje priegelen maar vond dit mooier. Er bestaan 2 versies van de manen, op de foto’s in het boek zijn die allebei te zien maar er is er maar 1 beschreven. Op de website van PicaPau staat de andere (mooiere) versie http://picapauyan.blogspot.nl/2018/01/hi-you-may-find-english-version-of-this.html#more
   Maar ik heb dus een soort tussenversie gedaan 😉

   • Dank je wel! Jouw maan vind ik er ook heel mooi uitzien! Ik ga ook eens wat priegelen! Bedankt voor de link in ieder geval, dan ga ik daar ook eens kijken.

  • Hoi Anita,
   Tof is hij hè! Het patroon komt uit het boek Animal Friends of PicaPau van Yan Schenkel. Maar pas op: dit boek staat vol met zulke gave patronen, dus als je eenmaal begint… 😉
   groetjes Maartje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *