Haak mee! Tunische Halloweenslinger in 1 week!

Haak mee! Tunische Halloweenslinger in 1 week!

Halloween, ik had er nooit iets mee! Vreemd dat een Amerikaans feest zo overslaat naar Nederland. Geef mij maar Sint Maarten (of zoals jongste nog steeds zegt; Sint Maartje…)

Maar langzaamaan sluipt het er dan toch een beetje in hè? De jongens komen met knutsels thuis en de mooiste creaties komen voorbij op Facebook en Pinterest. Ik denk dat ik dit jaar ook een beetje extra aangestoken ben door het thema van de kinderboekenweek: Griezelen, gruwelijk eng! De jongens zijn al de hele week spoken en monsters aan het knutselen en toen begon het bij mij toch ook te kriebelen iets engs te maken. Maar dan wel een beetje eng…en niet te hysterisch…

Jullie hadden het inmiddels al door: tunisch haken is leuk en ik ben fan. Maar ik vind in wat ik langs zie komen de originaliteit vaak nog een beetje ontbreken…en er kan zoveel!

 

De techniek van het tunische haken wordt heel duidelijk besproken op YouTube. Daar verwees ik al eerder naar:

http://www.wolplein.nl/blog/tunisch-haken-basissteek/

Dit is misschien niet het makkelijkste ontwerp van mijn hand maar wel echt de moeite waard om te proberen! Het aantal kleurwissels valt nog mee, dus je raakt niet gelijk in de knoop met alle bollen. Wel raad ik aan bij een sprong van meer dan 4 steken een nieuwe draad aan te hechten. Bij te veel draden aan de achterkant gaat het lapje toch wat trekken.

Het moeilijkste aan een project met kleurwissels is om de draadspanning overal gelijk te houden. Je kan bijna niet voorkomen dat een steek iets scheeftrekt of dat er juist iets meer ruimte tussen de steken ontstaat. Ik ben er ook nog geen kampioen in maar het gaat wel steeds beter. Helemaal perfect is het dus niet in de close-up, maar dit valt echt niet op als de slinger eenmaal af is en hangt.

Het telpatroon voor het eerste vaantje vind je hier:

Haakpatroon pompoen tunische halloweenslinger – Stitch Fiddle

 

Vanaf vandaag komt er elke dag een nieuw gratis patroon op de site, in totaal 5 tunische vaantjes en 1 ander patroon. Op dag 7 laat ik zien hoe je alles verbindt tot een slinger en is dus het eindresultaat te zien!

Ik daag je uit mee te haken en elke dag een deeltje van de slinger te maken. Dan heb je over 1 week een toffe slinger waar je nog 2 weken van kunt genieten tot Halloween…

Het roestbruine randje om het vaantje haak je nu nog niet, dat komt aan het einde bij het verbinden.

In totaal heb je haakkatoen nodig in de volgende kleuren:

  • zwart
  • oranje
  • grijs
  • olijfgroen/ legergroen
  • wit
  • lichtgrijs
  • restje bruin/ paars
  • restje geel
  • kleur voor de slinger en rand van de vaantjes, in mijn geval roestbruin

Ik haakte met een tunische haaknaald 3.5 mm. Dit is vrij strak en je krijgt dan een dicht resultaat.

Tunisch haakwerk krult! Na het haken heb ik de lapjes nat opgespannen en ingesmeerd met wat verdunde (1 : 4) textielverharder. Hierdoor worden ze mooi plat en stijf. Insmeren tot net voor de randjes, hier moet je straks nog doorheen kunnen haken.

Alles aan dit patroon is door mij zelf ontworpen en bedacht. Superleuk als jij het ook maakt en nog leuker als je het showt op social media. Wil je dan wel naar mij verwijzen door middel van een link naar de site of door vermelding van cuddlycool. Ik ben benieuwd en tot morgen!