Grof Gehaakte Wintercol / Colshawl

Grof Gehaakte Wintercol / Colshawl

Herfst! Mijn favoriete jaargetijde! De kleuren, de geuren en zelfs het gure weer…al geef ik wel de voorkeur aan droog! Het is weer vroeger donker, we maken het binnen gezelliger en alle shawls mogen weer uit de kast… Nou ja, in mijn geval: er mogen weer nieuwe shawls bij.

Als ik overdag in huis ben vergeet ik eigenlijk altijd de kachel aan te doen, zolang ik bezig ben heb ik het niet koud. Manlief geeft bij thuiskomst dan ook het liefst een zwieper aan de thermostaat. Wel merk ik dat ik overdag ongemerkt vaak de hele dag met mijn shawl omloop. Lekker behaaglijk, ook binnen. Dan moet zo’n shawl er natuurlijk ook wel een beetje leuk uitzien en bij je outfit passen… vandaar: shawls heb je nooit genoeg!

Van zwiepende punten wordt ik wat minder blij dus een col is dan ook ideaal…die gaat echt nooit meer af.

Van iets minder dan 2 bollen Scheepjes Milano haakte ik dit exemplaar. Het is een dikke onregelmatige draad die een onvoorspelbaar effect geeft, een soort bolletjesgaren maar dan heel dik. Volgens mij is dit garen niet meer heel gemakkelijk te verkrijgen maar er zijn momenteel heel veel mooie dikke garens die ook prima geschikt zijn, bijv. van Yarn and Colors of Phildar.

 

Werkwijze:

Met haaknaald 12.0mm (dus iets dikker dan aangegeven, om het soepel te houden) zette ik 65 lossen op.

Let op dat je de lossenketting niet draait en start met haken op de 1e losse van de lossenketting. De col wordt dus gelijk in het rond gehaakt.

In de eerste losse haak je 1 vaste en 1 stokje, vervolgens 1 losse overslaan, [1 vaste en 1 stokje in volgende losse, 1 losse overslaan], tussen [ ] herhalen tot laatste losse.

In de vaste: 1 vaste en 1 stokje, stokje overslaan, in de vaste: 1 vaste én 1 stokje, stokje overslaan…herhalen tot col gewenste hoogte heeft.

Deze steek heet de zandsteek en op YouTube zijn hier ook instructiefilmpjes over te vinden als je niet met bovenstaande uitleg uit de voeten kunt.

Als ik de colshawl dubbelgevouwen neerleg is hij 38 cm breed en 24 cm hoog. De hoogte is eenvoudig aan te passen door het aantal gehaakte toeren. Wil je de col breder of smaller, pas dan het aantal lossen van de lossenketting aan maar let op dat je een oneven aantal aanhoudt.

 

Als je een gladde draad gebruikt zal je een ander effect krijgen, maar als je maar een dikke draad gebruikt dan blijf je de WOW-factor wel houden! En dit project is natuurlijk lekker snel klaar, een avond…of 2 😉

Het leren label maakt het af. Deze heb ik laten maken door mez11 maar er zijn ook wel eens labels te koop bij bv Action met de tekst ‘handmade by me’ o.i.d.

 

Alles aan dit patroon is door mijzelf ontworpen. Het patroon of delen daarvan mogen dan ook niet worden gekopieerd of verkocht zonder mijn toestemming. Als je de colshawl maakt vind ik het leuk als je deze deelt op social media. Doe dit dan alsjeblieft met een verwijzing naar deze website of met vermelding van #cuddlycool.com