Granny Shawl uit 1 Cake Swirlz Gratis Patroon

Granny Shawl uit 1 Cake Swirlz Gratis Patroon

Al een tijdje een grote trend: cake garens. Grote bollen die geleidelijk (of minder geleidelijk) van kleur veranderen. Waar de naam vandaan komt? Geen idee…ze lijken op gebakjes??

 

Deze cake garens zijn er in allerlei varianten, materialen en prijsklassen maar vallen meestal wel in het hogere prijssegment. Al een tijdje liep ik met het idee hier iets mee te doen maar te veel bolletjes al op voorraad dus ik mocht van mezelf geen grote uitgaven meer doen 😉 . Toen ik laatst bij de Action liep lagen ze daar ineens…cake swirlz.

 

De bollen wegen 200 gram en hebben een looplengte van 350 meter. Ze zijn er in meerdere kleuren waaronder deze grijs/ wit/ mint combi. De cake swirlz lijken verdacht veel op de Caron Cakes maar zijn 100% acryl ipv 80% acryl met 20% wol. Het kleurverloop is abrupt maar niet met een knoopje, zie foto.

 

Op Pinterest zie je heel veel patronen voor de in het buitenland immens populaire Caron Cakes en deze zijn dus prima te gebruiken voor de cake swirlz. Bij veel van deze patronen wordt een shawl gemaakt uit 1 bol. Dit leek mij wat weinig, maar ik wilde het wel een keer proberen. Om het accent op het kleurverloop te leggen gewoon een heel simpel patroon…een driehoek granny square shawl.

Hiervoor bestaan ook weer verschillende patronen. Ik deed het als volgt:

Haak 4 lossen en een halve vaste in de eerste losse.

TOER 1 : In de ring haak je 4 lossen, 3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes, 1 losse en 1 stokje.

TOER 2: 4 lossen, 3 stokjes in opening stokje/3stokjes vorige toer, 1 losse, (3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes) tussen opening stokjes vorige toer, 1 losse, 3 stokjes en 1 losse na laatste 3 stokjes vorige toer en 1 stokje in 3e losse van vorige toer.

TOER 3 en verder: 4 lossen, (3 stokjes en 1 losse) in iedere opening tussen stokjes en op de punt (3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes) in de opening. Toer afsluiten met stokje in 3e losse vorige toer

 

Ik gebruikte haaknaald 6.0mm. Had ik een 7.0mm gehad, dan had ik die waarschijnlijk gebruikt voor een nog soepeler resultaat. De draad is zacht, zeker voor acryl, en haakt snel weg. Soms lijkt hij even iets dunner te worden en 1 keer kwam ik een grote pluis tegen…maar geen knoopjes.

 

Ik kwam in totaal tot 26 toeren met 1 bol. De afmeting is dan 55 x 110cm. Toen hield ik nog een stuk donkergrijs over, waar ik net geen hele toer meer van kon maken. Omdat ik de shawl aan de kleine kant vond, heb ik aan beide kanten lange dikke kwasten gemaakt met een paar draadjes zilver glansgaren erdoor voor een beetje sparkle. Hiervoor knipte ik per kwast ongeveer 20 draden van 50 cm. Deze vouwde ik dubbel en haalde deze met het midden door de opening op de punt. Nu alle draden door deze lus en strak aantrekken.

Nu kan hij goed om je nek zonder af te glijden maar heb je niet zo’n enorme volumineuze sjaal met dikke punten onder je jas.

Wil je weten of je de laatste toer gaat halen? Vanaf het moment dat je het einde van de bol nadert, maar je zeker weet dat je nog 2 of meer toeren haalt, weeg je na elke toer met een keukenweegschaal je bol. Houd er rekening mee dat toeren steeds groter worden en je voor elke volgende toer iets meer grammen wol nodig hebt. Als je weet hoeveel gram er in de (een-na-)laatste toer ging dan kan je dus beoordelen of je nog genoeg grammen hebt voor een volgende toer. Scheelt weer een stukje uithalen.

Lekker draagbaar dus, en een hele mooie shawl voor €2.99!!