Op de valreep: Gehaakte zomertrui met korte mouw

Op de valreep: Gehaakte zomertrui met korte mouw

De zomer loopt op zijn einde (zeker vandaag…) maar op de valreep toch nog een gratis patroon voor een zomertrui.

 

Veel makkelijker kan het niet worden om een kledingstuk te haken: In feite haak je 2 rechte lappen die je aan elkaar naait en daaronder een boord aan zet. Eerlijk gezegd had ik vantevoren ook niet gedacht dat dit zo goed zou uitpakken.

Even voor de duidelijkheid: dit is een beschrijving van het patroon in mijn maat dwz confectiemaat 40-42 met hollandse heupen en bescheiden boezem, hum… O ja, ik ben vrij lang (1.81 m).

Door vantevoren goed je eigen maten op te nemen en tussendoor veel te passen kan je het patroon gemakkelijk voor jezelf aanpassen. Het model is ook wel erg vergevingsgezind… iets strakker of losser, langer of korter: het kan allemaal!

 

 

 

Benodigdheden:

7 bollen a 50gr Rico Design Essentials Cotton dk (a 130 meter) kleur 92
haaknaald 5

Mogelijk is deze kleur niet meer leverbaar, ik heb ooit in de uitverkoop 10 bollen kunnen bemachtigen maar er zijn genoeg andere fantastische kleuren.
De draad is 100% katoen maar heeft een speciale behandeling gekregen waardoor deze extra zacht is en glanst als zijde. Je voelt echt wel een heel duidelijk verschil met goedkope katoengarens en het eindresultaat ziet er ook duidelijk luxer uit. Maar je kan natuurlijk ook een andere katoengaren gebruiken.

 

Werkwijze:

Zogezegd, ik haakte 2 rechte lappen in een bloesemsteek met een beoogde breedte van ongeveer 27 cm. Dit keer maakte ik zelfs een proeflapje, nou ja een halve dan, om het juiste aantal steken te bepalen. Echter deze steek geeft een vrij elastisch weefsel dat wat in elkaar trekt, dus uiteindelijke breedte (niet opgerekt) werd 24 cm.

Uitleg bloesemsteek:veelvoud van 4+1 lossen opzetten

1e toer:(stokje,losse.stokje) in 3e losse vanaf de naald, *1 losse overslaan, vaste in volgende losse, 1 losse overslaan, (stokje,losse, stokje) in volgende losse* herhaal ** en eindig met vaste in laatste losse

2e toer: 4 lossen, *vaste in lossenruimte tussen stokjes, 1 losse, 1 stokje in vaste vorige toer, 1 losse* herhaal ** eindig met stokje in laatste keerlosse vorige toer
3e toer: 1 losse, *(stokje, losse, stokje) in vaste vorige toer, vaste in stokje vorige toer* herhaal ** en eindig met vaste in 3e keerlosse vorige toer.
herhaal de laatste 2 toeren om en om tot de gewenste lengte.

Voor meer informatie raadpleeg de haakbijbel, google of youtube.

Ik starte met een lossenketting van 45 lossen

De lengte van de 2 lappen werd 106 cm. Ik heb gewoon 3 bollen per kant opgemaakt. Wel even controleren aan het eind: niet alle bollen zijn precies gelijk en soms laat je een iets langer/ korter draadeind over. Het aantal toeren van beide kante moet uiteraard gelijk zijn.

*2 lappen met goede kanten op elkaar leggen.
*aan 1 lengte zijde de bovenkant en de onderkant aan elkaar naaien (aan dezelfde lengtekant dus). Onderkant (wordt rugpand) 40 cm en aan de bovenkant (voorpand) 19 cm.Dit is natuurlijk persoonlijk…pas gerust aan. Zie tekening hieronder!
*Lap openvouwen en in de lengte-richting dubbelvouwen met de goede kanten op elkaar. Dus voorpand op achterpand.
*zijnaden dichtnaaien. Ik deed dit voor 35 cm en hield dus 18 cm over voor de armsgaten.

 

Aan de onderrand haakte ik met stokjes een boord. Dit deed ik door rond te haken maar wel elke toer te sluiten met een halve vaste. Aan het begin van de toer haakte ik dan weer 2 lossen om hoogte te krijgen, deze telden bij mij niet als 1e stokje!!!

Bij het passen zonder boord vond ik de top toch wat wijd vallen. Door het gewicht hangt de onderkant wat uit en gaat een beetje golven en afstaan. En ik wilde er toch wel graag iets meer model in krijgen ;).
Dus minderde ik bij de eerste 3 toeren stokjes steeds na 3 stokjes. Dus steeds 3 stokjes en dan 2 stokjes samenhaken. Herhalen tot het einde van de 3 toeren. De volgende toeren gewoon stokjes rondhaken.

Blijf tussendoor veel passen en dan even logisch nadenken wat je volgende stap wordt. Houdt er rekening mee dat de toer na je mindering altijd nog iets strakker valt!!
Ik ben doorgegaan met stokjes rondhaken tot mijn bol op was, dit resulteerde in een boord van 12 cm. Naar mijn mening precies goed.