Close up: Yarn Over vs Yarn Under

Close up: Yarn Over vs Yarn Under

Fans van het boek Animal friends of PicaPau hebben het vast wel gezien: de gehaakte beesten in dit boek zien er net even anders uit. Natuurlijk de ontwerpen zijn uniek, de kleuren goed gekozen en het gebruik van meerdere kleurvakken geeft een eigentijds effect. Maar…ook de gebruikte haaktechniek is anders!

In een paar regeltjes bij de uitgebreide uitleg van de haaksteken staat het wel vermeld. Maar als je een ervaren haakster bent (of gewoon niet kan wachten om aan de slag te gaan) dan sla je dit stuk van het boek meestal over 😉

De schrijfster van het boek haakt yarn under. Bij deze techniek steek je je haaknaald onder de voorste en achterste lus van de vaste uit de vorige toer. Maar in plaats van de draad over je haaknaald te slaan en door te halen (yarn over) hark je de draad eigenlijk door de steek. Je maakt dus geen omslag maar keert je haaknaald iets en trekt hem terug door de steek waarbij je de draad meeneemt.

Overigens doet ze dit alleen bij het eerste deel van de vaste. Als je 2 lussen op de naald hebt maak je wel een gewone omslag en haalt de draad door de 2 lussen. Het duurde even voor ik dit doorhad dus ik heb ook een stuk gehaakt waarbij ik beide delen van de vaste yarn under haakte maar dat resulteerde in een superstrak compact haakwerk. Dit was bijna niet te doen, als je zo wilt haken moet je echt een grotere haaknaald dan aangegeven nemen.

Dus wil je de knuffels precies zo haken als in het boek dan steek je normaal in hark je de draad mee, slaat vervolgens wel om en haalt de draad door de 2 lussen op je haaknaald.

In onderstaand filmpje worden alle technieken ook besproken, voor de knuffels van PicaPau wordt dus Yarn Under en Yarn Over gebruikt zoals in het filmpje bij 3:25 minuten

 

Maakt dit nou zoveel uit??? JA dit maakt wel degelijk een groot verschil. Als experiment haakte ik 2 spechten, met 2 verschillende technieken. De donkerblauw/ lichtblauwe specht yarn under en de felblauw/ groene specht yarn over. Alle verschillen die ik heb gevonden wil ik hier graag voor je op een rijtje zetten:

  • De karakteristieke V-tjes die je normaalgesproken bij amigurumi ziet ontstaan bij yarn over. Bij yarn under ontstaan er een soort X-jes. Dit geeft de schrijfster ook als verschil aan in het boek maar daarnaast zijn er nog veel meer verschillen.
  • De steek loopt wat meer in de lengte dan in de breedte en hierdoor gaan kleurovergangen er ook heel anders uitzien! Bij opeenvolgende toeren in een andere kleur krijgen de lijnen een soort zigzageffect, zie foto:                    Zie je dat de strepen van de rechtervogel veel rechter lopen en dat je wat meer horizontale groeven ziet lopen. Bij de linkervogel is het haakwerk veel vlakker maar zie je de strepen in een soort zigzag-effect.
  • bij kleurovergangen halverwege de toer, dus bij de kleurvlakken die je door middel van veel kleurwisselingen op dezelfde hoogte krijgt lopen de verticale lijnen bij yarn under strakker. Je ziet minder de andere kleur erdoor.
  • Met yarn under wordt het werk aanzienlijk kleiner! Voor deze 2 spechten heb ik exact hetzelfde garen gebruikt (katoen 50 gram looplengte 160 meter) en dezelfde haaknaald (2.5mm) bij yarn under is de hoogte 16 centimeter bij yarn over 18 cm
  • Maar nu een verschil waar je echt rekening mee moet houden: de verhoudingen zijn ook anders! De yarn under geeft een smallere hogere steek hierdoor oogt de specht gehaakt in yarn under ook een stuk smaller en compacter. 

Als eerste haakte ik deze specht ‘normaal’ dus yarn over. En ik was, zoals meerderen melden op social media, echt niet tevreden over hoe de kleurvlakken schuin weglopen. Dat is natuurlijk ook wel logisch als je steeds op dezelfde plek van kleur wisselt. Er wordt overal geopperd dat dit verschil een stuk minder zou zijn bij het yarn under haken. Is dit nou ook zo??? Ja en nee. Je wisselt nog steeds op dezelfde plek dus je verticale kleurscheiding blijft scheef lopen, maar omdat je lijn strakker is en je werk naar verhouding smaller is loopt de lijn wel iets minder scheef.

Als je deze specht gaat haken, met welke techniek dan ook, als je alleen het lijf gehaakt hebt ziet het er niet mooi uit. Het lijkt asymmetrisch en de lijnen lopen scheef. Als je alle onderdelen erop hebt bevestigd is het eindresultaat ineens een stuk leuker. Maar bij dit ontwerp zijn de foto’s in het boek wel erg slim genomen. Alleen als je heeeeel goed en heeeeel lang kijkt zie je dat de lijnen daar ook niet recht lopen. Is dit erg? Nee maar het geeft wel frustraties met haken!

Conclusie: Hoewel ik eerst dacht dat yarn under veel langzamer werkte (want steeds nadenken) viel me dat heel erg mee, het went snel. Het eindresultaat vind ik erg mooi omdat het vlakker en dichter is. Wel moet je er rekening mee houden dat met yarn under je werk iets kleiner en vooral smaller wordt. Kijk dus vanaf nu extra goed welke techniek gebruikt is en weet dat als jij een andere techniek gebruikt je resultaten kunnen afwijken.

Voor mij was dit best een openbaring. Laat me vooral weten wat jullie ervaringen zijn!