Boho Picknick-kleed Haken

Boho Picknick-kleed Haken

Een tijdje geleden liet ik al een foto zien van een combinatie felle bolletjes. Qua kleuren echt wel een eind uit mijn comfortzone… maar geïnspireerd door studiohipenstip wilde ik me toch ook eens aan een extreem kleurrijk project wagen. De kleuren knallen echt van de draad af, met name de Stylecraft bollen geven bijna licht 🙂 . Maar toegegeven: je wordt er wel vrolijk van! Waar ik ook vrolijk van word is picknicken (al is het maar in de tuin) dus als je beiden combineert dan krijg je: een heel fel picknick-kleed!

Ik gebruikte voor het kleed in totaal 10 bollen acryl, een combinatie van Saskia van de Wibra, Royal van Zeeman en Stylecraft Special DK. Qua dikte zijn deze prima te combineren (Saskia is iets dikker) maar om mee te haken wint de Stylecraft wel op alle fronten. Het is zachter, soepeler, gladder en regelmatiger (en blijft waarschijnlijk ook langer mooi). Dus zoals altijd geldt: voor echte kwaliteit betaal je iets meer.

De afmeting van het kleed is 107 x 142 cm geworden. Gemeten van punt tot punt zonder kwastjes.

Materiaal:

  • 4 bollen wit Saskia
  • 1 bol felgeel Saskia
  • 1 bol knaloranje Saskia
  • 1 bol Royal Zeeman turquoise
  • 1 bol Stylecraft Special DK Candyfloss
  • 1 bol Stylecraft Special DK Fiësta
  • 1 bol Stylecraft Special DK Royal Blue
  • haaknaald 5mm

 

Werkwijze:

Het eerste stuk van de deken wordt in de granny ripple stitch gehaakt. Haak een lossenketting van een veelvoud van 25 plus 4. Ik haakte in totaal 204 lossen.

Sla de eerste 6 lossen vanaf de haaknaald over en haak 3 stokjes in volgende losse. (Sla 2 lossen over, 3 stokjes in volgende losse), herhaal tussen de ( ) nog 2 keer. Haak 2 lossen. Sla nu geen lossen over en direct weer 3 stokjes in volgende losse. (Sla 2 lossen over, 3 stokjes in volgende losse), herhaal tussen ( ) nog 2 keer. Sla 5 lossen over en haak 3 stokjes in volgende losse. (sla 2 stokjes over en haak 3 stokjes in volgende losse), herhaal tussen ( ) nog 2 keer. Haak 2 lossen. Sla geen lossen over, direct 3 stokjes in volgende losse, enz. enz. Eindig met 1 stokje in laatste losse.

Zie tekening:

Vervolgens haak je granny squares die je om en om in de punten meemaakt, hierdoor ontstaan extra grote zigzag-punten. De granny squares haak ik zo:

Ik had 4 granny squares van 4 toeren nodig, maal 2 dus in totaal 8.

De granny’s haak ik vast volgens de join-as-you-go-methode. Een duidelijke uitleg vind je hier:

UITLEG JOIN AS YOU GO (KLIK OP TEKST)

Hierna weer verder in de granny ripple stitch over de grote zigzag-punten.

Vervolgens haakte ik granny squares van 8 toeren, 3 hele en 2 halve.

Deze vasthaken in alle punten.

Weer eenzelfde aantal toeren granny ripple stitch  als in de andere helft van de deken, de kleuren nu gespiegeld.

Weer 4 kleine granny squares van 4 toeren in de punten vasthaken.

En vervolgens door in granny ripple stitch in een kleine zigzagbaan. Evenveel toeren en in kleur gespiegeld aan de andere helft.

De randen bleven bij mij mooi recht dus een  rand was niet nodig. Alleen nog wat mooie kwastjes aan de puntjes en klaar is het picknick-kleed!

Hopelijk gaan we hier heel veel mooie herinneringen op maken!

Ga jij het kleed ook maken? De uitstraling bepaal je zelf door je kleurkeuze en de hoeveelheid kleurwissels. Het wordt (naar mijn mening) wel het mooist als de deken symmetrisch is. Dus als je op de helft bent bij de grote granny squares dan spiegel je de kleuren van de onderste helft.

Superleuk als je het kleed ook maakt, nog leuker als je dit deelt op social media zodat ik het ook kan zien. Doe dit wel altijd met een verwijzing naar de website of met vermelding #cuddlycool.

Alles aan dit patroon is door mij bedacht en ontworpen en met zorg voor jou uitgewerkt. Het is niet toegestaan het patroon, of dele daarvan, te kopiëren of te gebruiken voor commerciële doeleinden zonder mijn uitdrukkelijke toestemming.